Dit was Natuurpunt in 2022

Wat een boeiend en intens jaar was 2022! Geniet nog even mee met dit filmpje




Schermafbeelding2023-04-26om10.05.161-990000000003cf3c
Dankzij de inzet van de vele gepassioneerde vrijwilligers en medewerkers, en met de steun van 130.000 leden en tientallen bedrijven, hebben we in 2022 heel veel impact gehad. De cijfers in ons jaarverslag zijn indrukwekkend: 2.000.000 vrijwilligersuren, meer dan 1.000 ha extra natuur en ook op het lokale en nationale beleid hebben we zwaar gewogen.
Neem
het jaarverslag zeker even door. We mogen fier zijn op wat we samen realiseren!


Duizendmaal dank voor jouw inzet, samen maken we er een even straf 2023 van!






20 jaar Natuurpunt





Natuurpunt toont haar Meetjeslandse natuurgebieden

Gratis brochure boordevol fiets-
en wandelsuggesties


Natuurpunt
brochure-natuur-in-je-buurt
en Partners Meetjesland vzw heeft de publicatie ‘Verken de Meetjeslandse natuurgebieden van Natuurpunt’ uitgebracht. In deze brochure stelt de vereniging 14 toegankelijke natuurgebieden voor.

Lockdown als aanleiding
De laatste jaren, en zeker sinds de eerste lockdown in maart 2020, ziet Natuurpunt een spectaculaire stijging van het aantal bezoekers in haar natuurgebieden. “Mensen hebben duidelijk nood aan natuur in de buurt om te ontspannen, bewegen, genieten,” zegt Koen Martens, voorzitter van Natuurpunt en Partners Meetjesland. Onder het motto ‘natuur voor iedereen’ koopt Natuurpunt natuur aan en maakt die waar mogelijk ook toegankelijk(er). “Ook ons ledenaantal schoot het voorbije jaar de hoogte in; mensen waarderen duidelijk onze werking en willen ons actief ondersteunen.”

Meer natuur dan je denkt
“Momenteel beheert Natuurpunt in het Meetjesland meer dan 800 hectare natuur, verspreid in zowat 20 gebieden,” aldus Koen. “Met deze brochure willen we onze natuurprojecten in de kijker zetten. Het Meetjesland heeft namelijk veel meer in petto dan enkel de gekende natuurgebieden zoals het Drongengoed-Maldegemveld, Het Leen of de Kalevallei. Door mensen ook wegwijs te maken in andere natuurgebieden, willen we de bezoekersdruk op die gekendere gebieden wat wegnemen.”

Intussen werkt Natuurpunt verder aan de aankoop en het beheer van natuurgebieden. “Want voor ons zijn er niet teveel recreanten, er is gewoon veel te weinig toegankelijke natuur in de buurt,” besluit Koen Martens.

Praktisch
In de brochure vind je algemene informatie over de natuurgebieden van Natuurpunt, maar ook hoe je het gebied kan verkennen, of het geschikt is met buggy, of je iets speciaals kan verwachten en waar je kan parkeren. Per gebied wordt een suggestiewandeling of -fietstocht op kaart aangeduid, waarop ook de horeca en overnachtingsmogelijkheden vermeld zijn. Via QR-codes vind je gemakkelijk je weg naar de digitale versie van de kaart én de gps-tracks.

De brochure is in elke gemeente van het Meetjesland verkrijgbaar (zolang de voorraad strekt). De locaties vind je op www.NPMeetjesland.be/brochurenatuurgebieden. Op de site kan je ook de digitale versie van de brochure downloaden.

Deze brochure is mee mogelijk gemaakt dankzij middelen van het LEADER-project rond het onthaalplan voor het landschapspark Drongengoed (Regionaal Landschap Meetjesland) en het LEADER-project rond gastheren en ambassadeurs voor het landschapspark Drongengoed (Toerisme Meetjesland en Toerisme Oost-Vlaanderen).

Natuurpunt
Logo_NPM_220
en Partners Meetjesland vzw is een erkende regionale natuur- en milieuvereniging en werkt in de elf gemeenten van het Meetjesland. Acht Meetjeslandse afdelingen van Natuurpunt en twaalf andere lokale verenigingen zijn aangesloten bij NPM. Ze helpen mee de natuur in onze streek te behouden en beschermen. Dat gebeurt onder meer via activiteiten, beheerwerken en projecten met gemeenten. Het driemaandelijks tijdschrift ‘Natuur en landschap Meetjesland’ informeert de leden. www.NPMeetjesland.be



Octaaf de Brugse Ooievaar steunt het Maldegemveld

9.1614508106


Bedankt Hannelore, Katrien, Steven, Tony en Noah en alle gulle donateurs!!


Vier dolle Gentenaars (of zeg maar 5 met de begeleiding) trokken hun stoute schoenen aan. Er samen op uit voor het goede doel! Altijd al een hart voor de natuur gehad maar Corona heeft de nood aan meer en betere natuur alleen maar nog duidelijker gemaakt.

Daarom gaan we de uitdaging aan en onze voeten trakteren op 65 km wandelplezier van Neerpelt naar Diepenbeek. Zien of onze tere stadsvoetjes dat aankunnen ;-)

En waarom? Voor MEER en BETERE NATUUR waar we allemaal van kunnen genieten.

Wij zijn allemaal dol op het Maldegemveld. Prachtige natuur en heel gevarieerd. Een ongekende parel in de ruime regio van Gent. Daarom willen we de vrijwilligers van afdeling Maldegem-Knesselare, die zich daar dag in dag uit voor inzetten, helpen met deze actie.

137 ha Maldegemveld is Top. 274 ha nog beter. WIJ doen mee!



De digitale paddenstoelenpluk

hoewerkthetpagina
Deze herfst trekken we de bossen in om zoveel mogelijk paddenstoelen
DSCN9425
te verzamelen tijdens de Digitale Paddenstoelenpluk van Natuurpunt. In Vlaanderen komen meer dan 4.000 verschillende soorten voor. Probeer op je heerlijke herfstwandelingen zoveel mogelijk soorten te fotograferen. Eet ze niet, pluk ze niet, maar identificeer ze met de ObsIdentify app. Zo ontdek je meer over de krachtpatsers van het bos: ze ruimen het op, zijn voedsel voor de dieren en beschermen bomen tegen ziektes. Hoe meer soorten, hoe meer biodiversiteit. Samen proberen we deze herfst zoveel mogelijk soorten waar te nemen in Vlaanderen.








Wilde-buiten-dingen-wandelingen

natuurpunt_50_dingen_banner_website_1086

50 dingen die je moet doen voor je 12

Een boomhut bouwen, een modderbad nemen, bloemen in je haar vlechten … Het is fijn, en goed voor lichaam en geest om buiten te zijn. Hun eerste wilde stapjes in de natuur vergeten kinderen nooit. En hoe jonger, hoe groter de kans dat later de passie voor natuur ontluikt.
Dus, laat je jonge kinderen maar lekker hun ding doen in het groen: beleef onze 50 tips. Schenk ze een onvergetelijk avontuur in de natuur!



Statiegeld, Yes We Can"

Meer
Natuurpunt-en-Partners-Meetjesland-Web-Poster
dan honderd bedrijven, gemeenten en organisaties zeggen “Statiegeld, Yes We Can!”

Statiegeld? Yes We Can! Met deze enthousiaste slogan startten 140 gemeenten, bedrijven en organisaties op 24 november de nieuwe campagne van de Statiegeldalliantie voor een snelle invoering van statiegeld.
De positieve campagne start tegelijk in Nederland en België. Het aantal deelnemers loopt razendsnel op. 55 Nederlandse gemeenten en 13 Belgische gemeenten doen al van bij de start van de campagne mee: Gent, De Panne, Bredene, Meerhout, Alken, Wevelgem, Maasmechelen, Lanaken, Essen, Laakdal, Zwevegem, Wortegem-Petegem en Kasterlee.
Bedrijven en organisaties Ecopower, Algemeen Boerensyndicaat, Bond Beter Leefmilieu, Gents Milieufront, Proper Strandlopers, Conscious Crew, waterschap Oostkustpolder en Nature & Progrès gaan ook meteen van start.
In Nederland doen tientallen andere organisaties en gemeenten waaronder Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Maastricht, ASN Bank, Triodos bank en supermarkt Ekoplaza mee met de campagne.

Campagnebeeld
Het Gentse communicatiebureau Bigtrees ontwierp een wervend campagnebeeld dat de positieve vibe rond statiegeld goed uitstraalt. Het Yes We Can-blikje komt in vier frisse kleuren. De hand die het vasthoudt, steekt de duim omhoog voor statiegeld. De achtergrond van elk beeld is uniek voor elke gemeente, organisatie of bedrijf. Zo komt de kracht van de Statiegeldalliantie, honderden diverse partijen die zich achter één oproep scharen, duidelijk naar voren.
Met hun beeld spreken de deelnemers zich duidelijk en kleurrijk uit voor een snelle invoering van statiegeld, zowel in het straatbeeld, als online met #StatiegeldYesWeCan.
Zo zegt Eric Claeys, directeur van het Algemeen Boerensyndicaat: “Het ABS dringt aan op een snelle invoering van statiegeld in België. Voor de veiligheid van ons vee en het proper houden van onze velden en weiden. Zwerfvuil, en zeker blik, glas en plastic, heeft een nefaste invloed op onze landbouwactiviteiten. Onze Vlaamse ABS-boeren steunen dan ook ten volle de Yes We Can!-campagne voor statiegeld”.
Op 24 november traden de eerste deelnemers met hun beeld naar buiten. Gedurende de campagne zal dit aantal steeds verder groeien. De campagne gaat later ook op pad om verschillende deelnemers aan het woord te laten in video-interviews.

De race naar statiegeld
8 op de 10 Belgen willen dat er statiegeld komt. In 8 andere Europese landen bestaat het al jarenlang. 10 Europese landen beslisten de voorbije vier jaar om statiegeld in te voeren of uit te breiden. Nederland besliste in april dit jaar dat er op alle plastic flessen statiegeld zit vanaf 1 juli 2021.
“Natuurlijk kunnen we ook in België statiegeld invoeren. Bij de politici is er veel goede wil om dit ook te doen. Zeker nu de Waalse, de Brusselse én de federale regering statiegeld in hun regeerakkoorden voorzien. Samen met al die partners willen we nu de politici aanmoedigen om door te zetten, en statiegeld snel in wetten en decreten te schrijven”, zegt de Statiegeldalliantie.
Elke gemeente, bedrijf of organisatie kan zich geheel gratis aansluiten bij de campagne. “We roepen alle gemeenten, bedrijven en organisaties op om deze feelgood campagne mee te doen groeien. Zo geven we de politici het laatste motiverende zetje zodat statiegeld er echt komt. Statiegeld? Yes We Can!”, besluit de Statiegeldalliantie.



Sms BOS voor meer bos

We hebben dringend meer bos nodig in Vlaanderen.
In de eerste plaats voor de biodiversiteit. Bossen barsten van het leven: naast schattige eekhoorntjes nog heel veel andere zoogdieren, insecten, paddenstoelen en planten. Maar meer bos is ook hard nodig voor het klimaat en onze eigen gezondheid.

Wil jij ook meer bos?
Draag je steentje bij: sms BOS naar 8686 en schenk € 4 voor 2 m² extra bos, of € 40 voor 20 m².
Met jouw steun kunnen Natuurpunters overal in Vlaanderen extra bos realiseren. Mét 3 garanties: slim aangeplant, goed beheerd en eeuwig beschermd. Zo kunnen de bomen groeien tot machtige bossen vol leven.

Samen bebossen we Vlaanderen!







Jacht in het Drongengoed

De morgen van 17 december 2019 werd in het volledige Drongengoed op damhert gejaagd; zo ook in het Maldegemveld. Het afschot heeft als doel om de populatie damherten in het Drongengoed – de enige plaats in Vlaanderen trouwens waar deze uitheemse soort wordt getolereerd door de Vlaamse overheid – op peil te houden. Natuurpunt begrijpt uiteraard dat deze jacht heel wat vragen doet rijzen; dit zeker ook binnen de eigen organisatie. We zijn hiervoor dan ook niet over één nacht ijs gegaan.
Het damhert vormt inmiddels een vast onderdeel van onze lokale fauna. Ze geeft mee vorm aan het ecosysteem en haar aanwezigheid wordt gewaardeerd door de beheerders en bezoekers. Natuurpunt Maldegem-Knesselare erkent evenwel dat de vraat van damhert lokaal een probleem kan vormen voor landbouw gewassen. Ter vervanging van lokaal ontbrekende predatoren zoals de wolf, kan jacht op damhert in dit geval als een moeilijk te vermijden vorm van lokaal (wild)beheer worden gezien. Een duurzaam evenwicht moet worden gerealiseerd. Met veel tegenzin heeft Natuurpunt Maldegem-Knesselare na heel wat intern en extern overleg beslist om éénmalig toestemming te geven voor jacht ook in haar natuurgebieden.
Natuurpunt Maldegem-Knesselare rekent er alvast op dat de vraag naar het toelaten van jacht op eigen terreinen geen tweede keer hoeft gesteld te worden. Continue acties zoals het afrasteren van vraatgevoelige percelen, het geleidelijk via jacht onder controle houden van de damhertpopulatie en zeker ook het stoppen van bijvoederen van wild moeten ervoor zorgen dat dergelijke drastische en dramatische ingrepen in de toekomst kunnen worden vermeden. Deze acties zijn momenteel opgestart en zullen worden uitgebreid.
Natuurpunt Maldegem-Knesselare benadrukt tenslotte dat het afschot gekoppeld is aan de externe vraag naar het beperken van schade aan gewassen en van aanrijdingen op omliggende wegen, en bijgevolg geen vraag noch keuze m.b.t. het beheer van haar eigen terreinen. Zoals steeds streven we naar een beheer van onze natuurgebieden in goede verstandhouding met alle omwonenden, natuurliefhebbers, landbouwers en boomkwekers.

Steven Degraer
Voorzitter Natuurpunt Maldegem-Knesselare




Aanhoudend vandalisme in het speelbos!

De laatste jaren stellen we vast dat er geregeld plankjes van het knuppelpad in het speelbos verdwijnen of stuk gemaakt worden.
Vorige week is het vandalisme weer vastgesteld en het gaat zelfs van kwaad naar erger: er zijn opnieuw tientallen loopplankjes verdwenen en gebroken. Zelfs een deel van de draagconstructie moest er aan geloven.
Voor Natuurpunt Maldegem-Knesselare kan dit zo niet verder!
Het knuppelpad zal voorlopig niet meer hersteld worden wat heel jammer is voor de vele wandelaars die dit mooie wandelpad wel weten te appreciëren.
Excuses voor deze overlast en dank voor uw begrip.

20190731_100025 20190731_100038
20190731_100004 20190731_095939



Weer ooievaars in het Zegbroek!

Voor het tweede jaar op rij zijn ooievaars neergestreken in het Zegbroek.
Zaterdag 16 februari 2019, in de late namiddag, zijn 6 ooievaars geland in de buurt van de nestpaal, midden in het Zegbroek. Ze hebben daar een uurtje rondgewandeld op zoek naar voedsel. Daarna zijn er 5 blijven overnachten in een boom in de buurt. Van de zesde was geen spoor meer.
Zondagochtend zaten ze nog alle vijf in hun slaapboom en waren ze druk bezig met hun ochtendritueel. Halfweg de voormiddag zijn ze weggevlogen naar een nabijgelegen perceel waar ze tot rond de middag verbleven hebben.

Vorig jaar arriveerde de eerste ooievaar op 25 maart op de paal maar die heeft niet in het gebied overnacht. Op 6 april zijn er nog drie aangekomen, die wel samen overnacht hebben in dezelfde boom als de vijf van dit jaar.

Dit jaar zijn ze dus zeer vroeg wat natuurlijk doet hopen op meer…


Ooievaars2Ooievaars1Ooievaars3Ooievaars4



Natuurkudde beheert heide in natuurgebied Maldegemveld

in samenwerking met herderin Leen Ricour



Schapen1_938
De 'Natuurkudde' van Leen Ricour, herderin in het Landschapspark Drongengoed, kiest ten volle voor schapen.
Deze schapen kunnen goed gedijen in voedselarme omstandigheden. Ze eten ook graag taaiere kruiden en zelfs takjes en jonge schors. Lüneburger schapen hebben bovendien een sterk kuddegedrag, waardoor ze herderbaar te maken zijn. Met Ardense voskop, houtlander zullen zij een tijdje de heide begrazen /natuurlijk maaien.


Schapen2_938
Lüneburger heideschapen
Deze grijze gehoornde heideschapen (heidschnucke) kennen hun oorsprong in het noorden van Duitsland (Lüneburger heide) en horen bij de kortstaartige Noordwest-Europese schapen.
Het zijn slanke, lichtgebouwde dieren (ooi ± 50 kg, ram ± 70 kg) met fijne poten en harde hoefjes. Zowel de ooi als de ram zijn gehoornd: de ooien kleine halve maan hoorns naar achter gebogen en bij de rammen zware getorste hoorns. De kleur van de kop, staart en poten is zwart.



Onze werfwagen creatief gepimpt

Bij
received_2010419625925015_tekst
de cursus natuurverkenner was een activiteit gepland waarbij de deelnemers een eigen thema mochten kiezen. Hierbij werd voor het pimpen van onze werfwagen gekozen.
De werfwagen is een oude 'werfkeet' die oorspronkelijk door houthakkers gebruikt is en door de firma Foré in 2009 als sponsering volledig hersteld is. Op koude dagen wordt hij door de beheerploeg in het veld gebruikt om ons wat op te warmen. Bij activiteiten, zoals de nacht van de duisternis in de week van het bos, wordt hij als eyecatcher gebruikt om onze afdeling te promoten.
De cursisten waren meteen enthousiast om er iets unieks van te maken. Ideeën ontsproten uit het niets terwijl we knusjes op de binnenbanken zaten. En nu, enkele weken later is het resultaat verbluffend... Een likje verf, enkele foto's, een boekenrekje, frêle gordijntjes opgehangen aan wilgentakjes. Een serie kussentjes, groene matjes op de banken, een fijn gedichtje gebrand op een houtschijf. Een creatieve vrouwenhand verricht wonderen... Alle folders werden gesorteerd zodat het opzetten van een infostand vlotter gebeurt. Nu nog zorgen dat de buitenkant een waxlaagje krijgt (zal pas in het voorjaar gebeuren daar het hout nu nog te vochtig is). Nog eens de elektriciteit op punt zetten en de werfwagen kan ook 's avonds gebruikt worden.

De bestuursleden en alle vrijwilligers van onze natuurpuntafdeling wensen een welgemeende DANK JULLIE WEL te zeggen voor jullie inspanning en puik resultaat.


DSCN8353-kopie_185Hier vind je een fotoverslagje van het creatieve pimpwerk.



Cursus Natuurverkenner Maldegem-Knesselare

Mensen die de natuur een warm hart toedragen, maar er minder van afweten dan ze eigenlijk zouden willen: zo lopen er blijkbaar wel wat rond in de regio. Met z'n zevenen schreven we ons in voor de cursus Natuurverkenner ingericht door Natuurpunt Maldegem-Knesselare, een vijfdaagse instapcursus waarin we tussen eind augustus en eind oktober ondergedompeld werden in de Meetjeslandse natuur en de plaatselijke Natuurpuntafdeling.


Natuur voor en door iedereen
In
DSCN8150
de lokalen van Natuurpunt en Partners Meetjesland, bij de meeste Meetjeslanders nog altijd gekend als 'het station van Eeklo', wijdden Frank Maes en Thijs Himpe, vaste werknemers bij Natuurpunt Mechelen, ons in in de geschiedenis, structuur en werking van Natuurpunt. Best een complex verhaal, waar de doorsnee natuurliefhebber zich meestal niet van bewust is als hij door een Natuurpuntgebied wandelt. De uiteenzetting deed ons ten volle beseffen wat we wel al vermoedden, namelijk dat vrijwilligers ontzettend belangrijk zijn om Natuurpunt te doen draaien. In de eerste plaats natuurlijk de lokale bestuursvrijwilligers, maar ook de mensen die meehelpen op beheerdagen, wandelingen begeleiden ... en iedereen die sporadisch bijspringt bij een activiteit. De slogan 'Natuur voor iedereen' bekt goed, maar 'Natuur door iedereen', daar zit ook wel iets in.

Na de middag maakten we een excursie naar het Maldegemveld, met zijn 190 hectare het vlaggenschip van de afdeling. Annick, die ons de hele cursusperiode begeleidde en ook op weekdagen regelmatig 'vrijwilligt' in het Maldegemveld, nam ons samen met Steven, voorzitter van de lokale Natuurpuntafdeling, op sleeptouw en vertelde ons over de geschiedenis van het gebied, de typische heidevegetatie, het belang van het gebied als waterbuffer en de uitdagingen die het beheer met zich meebrengt. De laatzomerse augustuszon liet de prachtige paarse struikheide en dopheide schitteren. Maar ook de fauna liet zich niet onbetuigd: we spotten reeën en herten en zagen een wespendief rondvliegen.


De een zijn dood
Op
DSCN8131
de tweede lesdag werden we 's morgens door Frank Claeys ondergedompeld in biotopen. Welke elementen spelen een rol in ecosystemen? Welke successiefasen kunnen we onderscheiden in vegetatie? Welke types bos bestaan er, afhankelijk van de plantengemeenschappen die er leven? … Allemaal vragen die de meesten onder ons zich nog nooit expliciet gesteld hadden, maar waar we toch een bijzonder boeiend antwoord op kregen.

Na de middag trokken we op excursie in Het Leen, waar Frank en Annick de theorie die we in de voormiddag gezien hadden illustreerden met levensechte (of dode) voorbeelden. Tondelzwammen die zich te goed deden aan dode bomen, beuken die een jasje van jute hadden gekregen om ze te beschermen tegen de zon, bomen met littekens van blikseminslagen en vorstscheuren … Dat (en nog veel meer) passeerde allemaal de revue.


De Meetjeslandse Kreken
Op
DSCN8157
de derde cursusdag gaf Jose De Laender ons uitleg over landschappen en meer specifiek over het Meetjeslandse Krekengebied.

Het krekengebied is ontstaan door verschillende opeenvolgende overstromingen vanaf de middeleeuwen. Typisch voor het landschap is zijn vlak reliëf en de grote percelen waardevolle landbouwgrond die omgeven zijn door dijken, beplant met bomenrijen van meestal populieren en abeel. Talrijke kreken zijn hier nog terug te vinden.

In de namiddag startten we onze wandeling aan de Boerekreek in Sint-Jan-in-Eremo. Die is nu in erfpacht van de provincie Oost-Vlaanderen. Al vlug konden we met eigen ogen zien wat we in de voormiddag geleerd hadden: bomenrijen van populieren, grote percelen landbouwgrond die vooral gebruikt worden voor akkerbouw, grote boerderijen met tiendeschuren ... Typisch zijn de woonkernen op hoger gelegen plaatsen. Een bezoekje aan het het kerkje van Sint-Jan-in-Eremo is zeker de moeite waard. Als kers op de taart spotten we ook een bruine kiekendief, laagvliegend over de landerijen.


Het leven in de poel
Op
DSCN8173
de vierde cursusdag vlogen we er van 's morgens vroeg stevig in: samen met een twintigtal andere vrijwilligers staken we de handen uit de mouwen tijdens een beheervoormiddag in het Maldegemveld. Die beheerdagen zijn broodnodig: zonder menselijk ingrijpen wordt de kwetsbare heidevegetatie binnen de kortste keren overwoekerd door berken en dennen. De professionele ploeg van Natuurpunt had eerder die week de jonge boompjes gemaaid. Aan de bonte bende vrijwilligers om boompjes en takken te verzamelen op hopen zodat ze makkelijker konden worden afgevoerd. De weergoden waren ons opnieuw gunstig gezind: hoewel het al eind september was, scheen de zon nog volop.

Andere goden waren ons iets minder goed gezind. Na de middag zouden we onderzoeken welke diertjes er zoal huizen in het Spiegelaere-ven. De fuiken die een paar dagen eerder geplaatst waren, bleken echter leeg te zijn. Wie had gehoopt kikkers, padden of salamanders van dichtbij te zien, was eraan voor de moeite. Zou de reiger die we enkele weken eerder in de buurt in een boom zagen zitten daar voor iets tussen zitten? Of lag het aan de droogte? Gelukkig waren we allemaal gewapend met een schepnet. Het verliep niet zonder slag of stoot, maar uiteindelijk slaagden we erin toch een paar waterinsecten uit de poel op te vissen. Met wat hulp van onze gids David Maertens konden we ze ook determineren: een waterschorpioen, een waterkever en een rugzwemmer zijn maar enkele van de opgeviste en teruggeplaatste poelbewoners. Aan de waterrand wemelde het ook van de vuurrode of steenrode heidelibellen en enkele blauwe glazenmakers zweefden boven het wateroppervlak, een prachtig schouwspel.


Bomen verbinden mensen verbinden bomen
Op 21 oktober vond in het Drongengoed de slotdag van de Week van het Bos plaats. Heel wat deelnemers aan de cursus staken een handje toe als vrijwilliger. Enkelen van ons leidden mee de Kabouterwandeling voor kleuters in goede banen, terwijl anderen mee de infostand bij de werfwagen van Natuurpunt bemanden. Die werfwagen werd later door enkele deelnemers aan de cursus trouwens ook in een nieuwe kleedje gestoken.


Toch nog herfst
Als afsluiter van de cursus zouden we er eind oktober een dag met de fiets op uit trekken. Na weken op rij verwend te zijn met een mooie indian summer, deed de (eindelijk) ingetreden herfst de fietstocht echter letterlijk in het water vallen. Die houden we dan maar tegoed voor na onze winterslaap.

Velen van ons schreven zich in voor de cursus Natuurverkenner omdat ze niet alleen willen genieten van de natuur, maar de dingen die ze zien, horen en voelen ook willen kunnen benoemen. Twee maanden later zijn we zeker nog geen volleerde experts, maar we zijn al heel wat wijzer geworden. Er zijn heel wat zaadjes geplant om verder, op eigen houtje of samen, de natuur in al haar facetten nog beter te leren kennen.
(Annelies De Mulder)

DSCN8210Hier vind je een uitgebreider fotoverslag van de cursus.



Op stap met de klimaatdokter!

Foto Lia en wereldbol
De klimaatdokter heeft jullie hulp nodig. Welk weer is het vandaag? En hoe ziet ons klimaat er uit? We luisteren naar het verhaal van de boom, want er is echt wel iets aan de hand. En alsof dat niet genoeg is, hebben ook de koolmezen een probleem. Snap jij het nog allemaal?

foto: Patrick Dedeyne – RLM


Tijdens een wandeling in een stukje natuur in je buurt maak je op een speelse en bevattelijke manier kennis met enkele begrippen rond de klimaatverandering. De wandeling is leerzaam voor zowel kinderen, jongeren als volwassenen. Wandelen kan in een Meetjeslands natuurgebied naar keuze, het kan zelfs in een schoolreservaatje.


Tekening Klimaatdokter
Het spreekuur van de klimaatdokter

Wil je met je klas, vereniging of vriendengroep op stap gaan met de klimaatdokter? Een wandeling voor maximum 20 personen kost 40 euro voor scholen en 60 euro voor andere groepen.

Je kan ook zelf op verkenning gaan en met je school of groep een wandeling uitstippelen. De klimaatrugzak wordt gratis uitgeleend en de educatieve pakketten kan je downloaden op onze website.

Boek je klimaatgids bij Natuurpunt en Partners Meetjesland, info@NPMeetjesland.be, 09 377 93 00. Meer informatie vind je op www.NPMeetjesland.be/klimaatdokter



            Tekening Klimaatdokter



Inspirerende ambities voor het Meetjesland!


Natuurpunt en Partners Meetjesland stelde samen met haar acht afdelingen een verkiezingsmemorandum op. De vijf pijlers in dat memorandum zijn natuur, landbouw, klimaat, mobiliteit en ruimte. De vereniging hoopt dat politici en ambtenaren er de komende legislatuur mee aan de slag gaan en wil de gemeenten daar zelf actief in ondersteunen.


De maatschappelijke waarde van Meetjeslandse natuur

Mensen
Afbeelding1
hebben nood aan groene zones waar ze kunnen sporten, genieten en ontspannen. In veel gemeenten zijn er nog heel wat mogelijkheden om die groene ruimtes uit te breiden. “Het aankopen en openstellen van natuurgebieden blijft voor onze vereniging dan ook belangrijk,” zegt voorzitter Koen Martens. “Wij vragen aan de gemeentebesturen om voor de aankoop van natuur jaarlijks voldoende budget vrij te maken op de begroting.”

Typische soorten zoals de steenuil of vleermuizen hebben nood aan extra bescherming. “Het verbinden van verschillende stukken natuur is dan ook cruciaal. Met een goed bermbeheerplan bijvoorbeeld geef je ruimte aan meer plantensoorten, waar ook vlinders en andere insecten baat bij hebben. Fleurige bermen geven trouwens een meerwaarde aan het fiets- en wandeltoerisme.”

Landbouw gericht naar de toekomst

Ons huidige landbouwsysteem staat zwaar onder druk. Natuurpunt vindt dat gezond en lokaal geproduceerd voedsel kan helpen bij een noodzakelijke omwenteling. Ze vraagt aan de gemeenten om initiatieven zoals Voedselteams en het (her)opstarten van lokale boerenmarkten te ondersteunen. De vereniging nam hierin het voortouw via het project www.korteketenmeetjesland.be.

Naar een klimaatneutraal Meetjesland

Participatie bij energieproductie is voor Natuurpunt en Partners Meetjesland een belangrijk aspect. “Burgers moeten inspraak krijgen om zo het draagvlak te vergroten voor energie uit zon, wind en biomassa” aldus Koen Martens.

Bijna alle Meetjeslandse gemeenten engageerden zich voor het zogenaamde ‘Burgemeestersconvenant’. Daarin toont men zich bereid om bepaalde klimaatambities waar te maken. Natuurpunt springt mee op de kar: “Het is cruciaal dat de gemeenten nu concrete actieplannen opmaken en uitvoeren om een daadwerkelijke afname van de CO2-uitstoot te realiseren. Wij kunnen de gemeenten inspireren en ondersteunen bij klimaatacties, onder meer via ons initiatief www.klimaatacademie.be.”

Een andere mobiliteit

Onze
Afbeelding2
mobiliteit is nog te eenzijdig afgestemd op vierwielers, vindt de vereniging. “Geef voorrang aan voetgangers, fietser en collectief vervoer.” Met het project www.autodelenmeetjesland.be gaf de vereniging het goede voorbeeld. In verschillende Meetjeslandse gemeenten zijn onder impuls van dit project intussen autodeelgroepen opgestart.





Bouwen in de centra

“Een kernversterkende ruimtelijke ordening vormt de basis voor een klimaatneutrale gemeente,” luidt één van de statements in het memorandum. De vereniging vraagt om woonuitbreidingsgebieden te schrappen en ze een groene functie te geven zoals een park- of speelbos. In de centra kan dan geopteerd worden voor kernversterking, onder meer met twee tot vier bouwlagen. Ook daar blijft groen een belangrijke factor. “Minstens 20 m² publiek toegankelijk groen per wooneenheid is een veel gebruikte norm die we ook in het Meetjesland willen nastreven,” aldus de voorzitter.

Betrokkenheid

“Elk gemeentebestuur heeft de mogelijkheid om te versnellen in de transitie naar een duurzame gemeente,” besluit Koen Martens. “In de ene gemeente zijn de veranderingen al verder gevorderd dan in de andere, maar het belangrijkste is dat burgers worden betrokken bij het ontwikkelen van plannen in de gemeente en dat ze kunnen participeren in het uitvoeren ervan.”

Het verkiezingsmemorandum kan je lezen op www.NPMeetjesland.be/verkiezingen of aanvragen via Natuurpunt en Partners Meetjesland, 09 377 93 00, info@NPMeetjesland.be.


Logo_NPM_220
Natuurpunt en Partners Meetjesland vzw is een erkende regionale natuur- en milieuvereniging en werkt in de veertien gemeenten van het Meetjesland. Acht Meetjeslandse afdelingen van Natuurpunt en twaalf andere lokale verenigingen zijn aangesloten bij NPM. Ze helpen mee de natuur in onze streek te behouden en beschermen. Dat gebeurt onder meer via activiteiten, beheerwerken en projecten met gemeenten. Het driemaandelijks tijdschrift ‘Natuur en landschap Meetjesland’ informeert de leden.